Yüklenirken Lütfen Bekleyiniz...

AROON NEDİR?


Tushar Chande tarafından 1995 yılında geliştirilen bu gösterge fiyat değişimlerinde bir trendin var olup olmadığını bulmayı amaçlamaktadır. Aroon up ve Aroon down olarak adlandırılan iki grafiğin birlikte çizilmesi sonucu oluşan Aroon göstergesinin yorumu da bu iki göstergenin aldığı değerlere ve birbirlerine göre olan pozisyonlarına göre yapılır.

 

0 - 100 arasında değerler alan bu iki göstergeden Aroon up, periyodumuz boyunca fiyatlar yeni bir en yüksek değere ulaşmışsa 100, ulaşamamışsa da 0 olacaktır. Aroon down ise periyodumuz boyunca fiyatlar yeni bir en düşük değere ulaşmışsa 100 ve ulaşamamışsa da 0 olacaktır.

Aroon up göstergesinin 100 seviyesine ulaşması fiyatlardaki yukarı yönlü hareketin güçlü olduğunu göstermektedir. Bu dönemde Aroon up 70 - 100 aralığında hareket ederken Aroon dawn da 0 - 30 aralığında hareket etmektedir ve yukarı yönlü bir trendin varlığının sinyallerini vermektedir. Tam tersine eğer  Aroon down 100 seviyesine ulaşacak olursa da aşağı yönlü bir hareketin güçlenmekte olduğundan söz edebiliriz. Bu dönemde de Aroon down 70 - 100 aralığında hareket ederken Aroon up 0 - 30 aralığında hareket etmektedir ve trend de aşağı yönlüdür.

Yorumlamada kullanabileceğimiz bir diğer yöntemse bu iki göstergenin kesişim noktalarının kullanılmasıdır. Eğer Aroon up Aroon down’ı yukarı doğru kesiyor ve üzerine çıkıyorsa fiyat hareketlerinin yukarı trende meyilli olduğu ve güçlendiği kabul edilirken, Aroon down Aroon up’ı yukarı doğru kesiyor ve üzerine çıkıyorsa da fiyat hareketlerinin aşağı yönlü bir trende meyilli olduğu ve zayıfladığı kabul edilir.